Op zaterdag 26 mei tussen 10.00 en 17.00 uur wordt voor de vijfde keer de Landelijke Veiligheidsdag in Almere gehouden. Diverse landelijke en regionale hulpdiensten laten op een spectaculaire manier zien wat hun werk precies inhoudt en hoe zij samenwerken. Het evenement is geschikt voor alle leeftijden, want ook voor kinderen is er van alles te beleven. De toegang is gratis. Lees hier alles over het evenement per plein:

Esplanade

Defensie, Marine, Koninklijke Marechaussee met onder meer de KinderME, Dares, politie, brandweer en ambulance Flevoland, Reddingsbrigade, Waterschap Zuiderzeeland en Rijkswaterstaat laten zien wat hun werk inhoudt. Een speciaal politie drillteam uit Malta komt voor deze feestelijke editie over en geeft een demonstratie. Tussendoor zijn er demonstraties van de verschillende samenwerkende diensten. ROC Flevoland geeft info over haar opleidingen op het gebied van Veiligheid en laten zien wat hun studenten doen.

Alle diensten verzorgen doorlopend demonstraties en geven uitleg. De politie laat de nieuwste wapens zien aan het publiek, waaronder een lasergun. Ontmoet de vloggende wijkagenten uit Houten, politiehond Bumper, bereden politie, twee vrouwelijke motorrijders en bikers. Of kom kijken bij de Dienst Luchtvaart en maak kennis met hun helikopter en drones. Zij laten zien hoe ze criminelen op die manier kunnen volgen.

DARES is een crisispartner die wordt ingezet als de telecommunicatie van de reguliere hulpdiensten uitvallen of niet toereikend zijn. DARES realiseert in korte tijd een radionoodnet dat op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau berichtenverkeer tot stand brengt. De Koninklijke Marine laat in een duiktank zien wat hun werk onder water inhoudt. 

Waan je bij Defensie een echte militair en kom in actie op hun schietbaan. Of bewonder militaire voertuigen als de Leopard, Boxer, CV90 en de Fennek. Vaar op het Weerwater mee in een snelle rib van Rijkswaterstaat of met één van de snelle reddingsboten van Rijkswaterstaat. Of test je behendigheid op de touwbaan van het ROC. 

In de arena treedt ook het Police Precision Team uit Malta op. Ze vormen een eliteteam en laten zien wat zij allemaal kunnen in een spetterende show. Wat doe je als de dijken breken en een overstroming dreigt? Kinderen leren bij het Waterschap Zuiderzeeland hoe je snel zandzakken vult. Op het water wordt samengewerkt bij een evacuatie en toont Reddingsbrigade Nederland een deel van de Nederlandse Reddingsvloot.

Schema demo's

10.00 uur: Police Precision Drill Team uit Malta (Esplanade)
10.30 uur: Nationale Politie demo (Weerwater)
11.00 uur: Multi-demo van brandweer, politie, ambulance en Rijkswaterstaat (Esplanade)
11.25 uur: Defensie (Esplanade)
11.45 uur: Reddingsbrigade robot (Weerwater, vertoning op schermen)
12.30 uur: Police Precision Drill Team uit Malta (Esplanade)
13.00 uur: Officiële opening op het Weerwater
13.30 uur: Defensie (Esplanade)

14.00 uur: Police Precision Drill Team uit Malta (Esplanade)
14.30 uur: Multi-demo van brandweer, politie, ambulance en Rijkswaterstaat (Esplanade)
15.00 uur: Defensie (Esplanade)
15.30 uur: Police Precision Drill Team uit Malta (Esplanade)
16.00 uur: Multi-demo van brandweer, politie, ambulance en Rijkswaterstaat (Esplanade)
16.20 uur: Defensie (Esplanade)
16.30 uur: Nationale Politie demo (Weerwater)

 

 

Hospitaalpromenade

De Koninklijke Marechaussee daagt kinderen uit om in echte ME-outfit de politie helpen om relschoppers te kalmeren en arresteren. Gewapend met een schild worden er rubberen stenen gegooid en ervaren kinderen in een ME-bus hoe het is om naar een spoedklus te rijden.

Forum

Buurtpreventie informeert hoe je met je buren let op elkaars huis als er iemand niet thuis is. Het Keurmerk Veilig Wonen geeft informatie over het beveiligen van je huis met goede sloten, wat we moet weten als je op vakantie gaat en andere maatregelen om inbrekers geen kans te geven. De afdeling Camerabewaking laat zien hoe zij het centrum in de gaten houden en de politiebikers laten zien wat zij allemaal met hun fiets kunnen. De GGD geeft info over hun reanimatie-opleiding voor kinderen uit groep 8. 

De Diagonaal/Schutterstraat

Bewonder de voertuigen van Rijkswaterstaat en laat je informeren op divers stands.

Grote Markt/Korte Promenade

Kinderen kunnen meedoen aan een remproef bij de ANWB. Doe het BOB-voetbalspel of ga in de alcoholsimulator en ervaar de invloed van alcohol op je reactievermogen. Test je behendigheid op een speciaal parcours in een scootmobiel of op de fiets. Of neem plaats in een kantelaar en leer hoe je zonder (nek)letsel veilig uit een gekantelde auto komt. Volg een verkeersles bij de ANWB, laat je informeren bij de Wegenwacht of test een elektrische fiets bij de Fietsersbond. 

Koetsierbaan

Bewonder bijzondere voertuigen van de Brandweer. Let op, want deze wagens kunnen worden ingezet als er in Almere of regio iets aan de hand is.

Brouwerstraat

Het Rode Kruis informeert en laat zien hoe de vrijwilligers in actie komen, de wensambulance is aanwezig. Deze dienst zorgt dat mensen die nog een laatste wens hebben om deze te realiseren en de Jeugdbrandweer is in de weer met brandslangen en spelletjes.

Schipperplein

Veiligheidsmuseum PIT is op 26 mei gratis toegankelijk voor bezoekers. Beleef binnen de wereld van politie, brandweer en ambulance. Ontdek buiten de wereld van de Jeugdbrandweer en blus brandjes, spring op de springkussens en bewonder de brandweervoertuigen. Bewonder antieke voertuigen als een oude Kever, DAF, het Polobusje en een brandweerwagen. 

Stationsplein 

Doorlopende optredens van de malle Brandweerman Geer en tussen 14.00 en 15.15 treedt muziekvereniging Sint Hubertus op.

Weerwater

Reddingsbrigade en hulpdiensten in actie. Met de boten van de diensten kan een tochtje van de steiger en de wal aan de Esplanade een tochtje naar de steiger van Veiligheidsmuseum PIT worden gemaakt. Ook Almere Veertje zet één van hun boten als pendeldienst van de Esplanade naar het Schipperplein. De Landelijke Veiligheidsdag is op die manier ook heel goed vanaf het water te bekijken. Uiteraard is het varen gratis.

Partners

De volgende partners maken de Landelijke Veiligheidsdag mogelijk:

Politie, Brandweer Flevoland, Rijksoverheid, GGD Flevoland, Reddingsbrigade, Veilig Verkeer Nederland, ANWB.

Fotografie: Maarten Feenstra en Fred Rotgans