De nieuwe bibliotheek

Met een beeldende vormentaal, een intelligente ruimtelijke organisatie, een rijke detaillering, en origineel en innovatief materiaalgebruik, onderscheidt Meyer en Van Schooten zich al jaren in de wereld van de architectuur. Deze kwaliteiten zijn ook hier herkenbaar. Aangepast aan het stedenbouwkundige stramien, volgt het driehoekige bouwvolume de oplopende curve van het gebogen maaiveld.

De nieuwe bibliotheek is het parade paardje van de Nederlandse bibliotheken. Het wordt gezien als vernieuwend en als voorbeeld voor alle andere Nederlandse bibliotheken.

De unieke zwarte betonelementen met daarin glinsterende basalt deeltjes waarmee de gesloten gevel is bekleed geven het gebouw de voorname uitstraling die past bij een tempel voor cultuur.

Horizontale strookramen zorgen voor veel lichtinval en bieden van binnen uitzicht op de omgeving. In het interieur maken royale vides het gebouw gastvrij en overzichtelijk. Op alle plekken hebben de bezoekers via de glazen puien contact met de buitenwereld. Tegelijkertijd houden ze door de overzichtelijke interne organisatie voeling met alle interne afdelingen.

Een majestueuze hal nodigt uit om binnen te treden. De kantoren van het personeel bevinden zich op de 1e en de 3e verdieping. Het auditorium en het mediacafé liggen in de kop van het gebouw. Roltrappen en makkelijk oploopbare trappen ontsluiten de boekenvoorraad, die aantrekkelijk geëtaleerd wordt op grote plateaus volgens een concept overgenomen uit de warenhuisbranche. 

Het ontbreken van groen in de onmiddellijke nabijheid wordt gecompenseerd door een verstilde binnentuin. Op de vierde verdieping worden gesloten studiecabines afgewisseld met ruime tafels, voorzien van aansluitpunten voor de eigen laptop en een game ruimte. Het café op de tweede etage ligt op het knooppunt van verbindende zichtlijnen en biedt een spectaculair uitzicht. Het is architectuur die zich bewijst in de praktische toepassing voor zowel bezoeker als personeel.

Praktische informatie

Dag Van Tot
Zondag 12:00 17:00
Maandag 10:00 18:00
Dinsdag 09:00 20:00
Woensdag 09:00 20:00
Donderdag 09:00 20:00
Vrijdag 09:00 20:00
Zaterdag 10:00 17:00

* In de zomervakantie op zondag gesloten.

Stadhuispromenade Model.NdtrcItem.HouseNumber
1315 XP, Almere