Huis PON

In 2000 werd gestart met de aanleg van een bedrijfscampus voor Pon Equipment en Power Systems. Huis Pon is het en laatste deel van het geplande geheel. Inspiratie heeft de architect geput uit het type landhuis, dat met een geprononceerde middenpartij tussen zijvleugels aan zijn representatieve functie voldoet.

Een tweede referentie vormde het vliegdekschip met zijn lange landingsbanen die schuin op de hoofdrichting liggen. Het bedrijf Pon is immers, net als zo’n schip, een solide machine, die haar product met kracht de wereld in slingert. Een landhuis heeft een oprijlaan, een statige entree en vleugels voor de secundaire functies. In Huis Pon zijn die gegevens vertaald naar een zwevende constructie met een rijzende toegangsbaan van asfalt naar het middendeel. Daar ligt de entree, exact op NAP niveau. Een indrukwekkende glazen ruimte, waarin het asfalt van de oprijlaan doorloopt. Een constructie van betonnen V-vormige pylonen, omvat aan de voorkant de vleugels die vanuit dit middendeel ontspringen. Aan deze kant maakt het gebouw een gesloten indruk. Maar de zware dragers die hier zichtbaar zijn, houden een bouwwerk omhoog dat aan de achterkant transparant is en helemaal lijkt te zweven, boven een ondiep meer met modderige oevers van griend, grassen en riet. 
Aan deze kant liggen de vergaderruimtes, de werkplekken en de overleg- en loungeruimtes met een werkelijk rustgevend uitzicht. De aluminium vliesgevels hebben een zeer functionele zonwering 
van verticale schermen.

Rondebeltweg Model.NdtrcItem.HouseNumber
1329 BA, Almere