Paladijn en Nusantara

De Alliantie heeft aan de architecte opdracht gegeven om een woongebied te maken waarin het multiculturele karakter van Almere, een stad met op dat moment ruim 100 verschillende nationaliteiten, zichtbaar zou worden. De architect, Nahied Koolen, komt oorspronkelijk uit Perziƫ. Zij heeft in Parijs gestudeerd en woont sinds de jaren zeventig in Nederland.

In haar keuze voor decoratieve elementen en loggia-achtige openingen in de gevels komt haar persoonlijke multiculturele achtergrond tot uitdrukking. Er zijn verschillende kleuren baksteen gebruikt en bij de ingangen liggen klinkerpatronen in allerlei tinten. Poorten en hekken bestaan uit inventief smeedwerk in heldere kleuren. Ook zijn bloemmotieven en mozaïek opgenomen, die een exotisch tintje geven aan het geheel. 

Binnen het complex hebben twee groepen mensen een speciale plek gekregen: één van jong volwassenen met een verstandelijke beperking en één bestaande uit oudere Indische Nederlanders. Het deel voor de gehandicapte jongeren ontstond op initiatief van Stichting Paladijn en kreeg ook die naam. Het bestaat uit zelfstandige wooneenheden, verbonden door gangen en aangevuld met een grote gemeenschappelijke ruimte, die aan een binnenplaats ligt. Het gedeelte voor oudere Indische Nederlanders heet Nusantara. De vrolijke en zorgvuldige vormgeving blijkt voor beide groepen een belangrijk aspect te zijn om zich werkelijk thuis te voelen.

Van Raemdonckstraat Model.NdtrcItem.HouseNumber
1336 AL, Almere