01-05-2017 - Een ontspannen wandeling maken kan op geen betere plek dan door de bossen van Almere. Er zijn hier verschillende mooie wandelroutes en plekken om met je hond te lopen. Wij willen je graag een handje helpen om Almere een stukje beter te leren kennen en stellen je daarom voor aan een aantal verschillende bossen in Almere. Trek je kaplaarzen aan, stof je verrekijker af en kijk je ogen uit in de mooiste bossen van Almere.
 
Lepelaarsplassen
Langs de Oostvaardersdijk ligt het prachtige natuurgebied de 'Lepelaarplassen' vernoemd naar de grote kolonie lepelaars die sinds de jaren zeventig hier leven. Andere voorkomende vogelsoorten zijn de fuut, de grote zilverreiger, de dodaars en de aalscholver. Het is hier dus een echt vogelparadijs en vergeet vooral je verrekijker niet! 

Het beginbos
Het Beginbos is gelegen tussen de Havendreef en de Beginweg. Gelegenheid tot parkeren op de Beginplaats. Naast een fijne wandeling kunt u ook de Bijentuin komen bekijken.

Fluitbos
In het Fluitbos in Almere waant men zich direct in de Oostvaardersplassen. Dit gebied kent talloze wandelpaden en een aantal bijzondere open plekken. U maakt kennis met prachtige natuur en in de ochtend- en avondschemering kunt u zelfs oog in oog komen te staan met edelherten in de Winter en Voorjaar.

Pampushout
In dit bos dat zich uitstrekt tussen Almere Stad en Almere Poort, zijn verschillende recreatieve voorzieningen te vinden. De uitlopers van dit bos lopen door tot aan de Oostvaardersdijk. Het is het leefgebied van buizerds, wielewalen, ree├źn, hazen en konijnen. In de parkachtige omgeving lopen ruiter-, wandel- en fietspaden. In de kwelzone, het gebied tussen Pampushout en Lepelaarplassen, zijn er veel vogels te spotten, zoals de bruine kiekendief, het baardmannetje, de rietzanger en drie soorten plevier. In Pampushout zijn paarden en honden toegestaan, zijn er wandel, - en fietspaden en kun je eenvoudig picknicken aan de picknicktafels.

Vroege Vogelbos
Het Vroege Vogelbos ligt bij Almere Haven en is te bereiken via de Muidenweg en Farflerpad. Er is parkeergelegenheid bij Nestplaats.

Kotterbos
Het Kotterbos grenst aan de Oostvaardersplassen. Het bos bestaat uit populieren en een nat gebied met ruige rietvelden en wilgenbosjes. Hier leven reeën, vossen, hazen en soms ook bevers. Vissers kunnen in de nabijgelegen Vaart in alle rust hun hengel uitwerpen. Wandelaars kunnen de Populierenroute (3,5 km) of de Eikenroute (5 km) volgen.

Zuiderzee Speelbos
Almere heeft één van de grootste speelbossen van Nederland. Het Zuiderzee speelbos bestaat uit 4 speelplekken. De aankleding en de speelobjecten zijn helemaal in de sfeer van de Zuiderzee, elk met een eigen karakter en eigen uitdagingen. Kom en ontdek de kronkelpaadjes, waterpartijen, eilandjes en nog veel meer!

Wilgenbos
Het wilgenbos is een spontaan ontstaan bos met, de naam verklapt het al, voornamelijk wilgen. Het wilgenbos grenst met enkele honderden meters aan de Oostvaardersplassen en de Grote Vaartweg. Honden zijn hier niet toegestaan. Er zijn hier wandelpaden, picknicktafels en een kijkhut. Vergeet vooral niet je laarzen en verrekijker mee te nemen want die zijn in dit mooie gebied zeker aan te raden!

Vaartsluisbos
Het vaartsluisbos ligt tussen de Hoge Vaart en de Lage Vaart en is de perfecte plek om te wandelen met de hond of om te picknicken op een van de picknicktafels. Kijk je ogen uit naar de natuurlijke omgeving en ga opzoek naar de verschillende boomsoorten zoals de zoete kers, walnoot en tamme kastanje boom!

Kan je geen genoeg krijgen van de prachtige natuur in Almere? Bezoek dan eens de verschillende parken in Almere. Of combineer de verschillende parken in een wandel en of fietstocht.