12-05-2018 - Wil jij gaan wandelen in Almere? Dat kan hier als geen ander! Ontdek het prachtige Almere te voet a.d.h.v. verschillende wandelroutes door stad en natuur heen. Wandelen in Almere kan op vele verschillende locaties en geen wandelroute in Almere zal dan ook hetzelfde zijn.

Wandel door Almere Stad en leer het verhaal van Almere kennen door De Walk of Fame Almere. Maak een korte avontuurlijke wandeling met de kinderen of ga voor een langere wandelroute door het Cirkelbos of Pampushout. Voor de echte wandelaars zijn er routes door de Noorderplassen en het Kotterbos tot wel bijna 15km lang! Er is dus echt voor ieder wat wils. Voor het gemak hebben wij vast wat routes uitgestippeld en hieronder in een rijtje geplaatst. Vink jij ze allemaal af aan het einde van de zomer? De verschillende wandelroutes zijn te koop bij de VVV Almere aan De Diagonaal 199.

Wandelgidsen
Voor het gemak hebben we alvast 10 wandelingen samengebundeld in een handig boekje waarin 10 van deze wandelingen door Almere staan beschreven. Al de routes die je in dit boekje vindt staan zowel in het Nederlands als in het Engels vermeld. Bij elke route staan de bijzonder bezienswaardigheden van de route beschreven. Dit boekje is verkrijgbaar voor €3,95. De plattegrond (met foto’s) voor de Walk of Fame is gratis af te halen bij de VVV Almere.

De Walk of Fame Almere
Een route van 40 tegels in het centrum van Almere vertelt het verhaal van Almere. Elke tegel belicht per jaar een betekenisvolle historische of hedendaagse gebeurtenis, ontwikkeling of een belangrijk persoon. De plattegrond (met foto's) is gratis af te halen bij VVV Almere. 

Almerepad
Het Almerepad kent 18 verschillende routes, bestaand uit meer dan 200 kilometer. De wandelroutes zijn verspreid door de hele stad, van Noorderplassen tot Almere Haven en van het Weerwater tot Almere Poort. Bekijk alle routes op de website.

Avontuurlijke kinderroute 800 meter 
Bij Pampushout is er een route speciaal voor de kleintjes. Tijdens deze route leren de kinderen veel over het bos en de dieren die hier wonen. De route is 800 meter, maar dit houdt niet in dat je tijdens deze route niet het gevoel krijgt dat je in de echte wildernis bent.

Uilenpadroute 2,3 km 
Vanuit Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders is deze prachtige route te lopen. De lengte van deze route (2,3 km) maakt deze route geschikt om met kinderen af te leggen. Er zijn vanuit het Natuurbelevingscentrum verschillende korte routes te lopen. Het Uilenpad is zeker een aanrader, omdat je verschillende wilde dieren tegenkomt.

Triproute 1,5 km
De Triproute loopt door het Waterlandsebos en is een korte leuke route in de omgeving van de Kemphaan. Het Waterlandsebos staat bekend om zijn prachtige eiken en beuken. In dit bos kun je tot rust komen en is het er uitstekend om te wandelen, fietsen en om te paardrijden. Onderweg passeer je een amfibieënpoel en zul je veel zangvogels horen, waaronder de wielewaal, tjiftjaf en nachtegaal. Deze route start vanaf Stadslandgoed de Kemphaan en is 1,5 km.

Avonturenpad 2,3 km
Kennismaken met het Waterlandse bos op een speelse manier? Dit kan via het pad van 2,3 km welk door de natuurtunnel gaat, grappige bochtjes maakt, bruggetjes over gaat, langs de 2 deuren komt en waar je verschillende boomsoorten tegen komt.

Zintuigenpad 2,4 km
Door Almeerderhout loopt het Zintuigenpad. Op het Zintuigenpad kun je je het hele jaar door laten prikkelen door de natuur. Onderweg doen zich leuke bezienswaardigheden en soms spannende bezigheden voor. Zo staan er o.a. bomen om te ‘voelen’ en is er een natuurrestaurant waar je in het najaar heerlijk kan ‘proeven’ van wat de natuur te bieden heeft! Het Zintuigenpad is over de hele lengte verhard en daardoor het jaar rond goed toegankelijk.

Wilgenroute 3,5 km
Deze iets wat ongerepte route leidt je langs het Wilgenbos. Het wordt dan ook aanbevolen om goede wandelschoenen aan te trekken, want de route leidt soms langs door dichtbegroeide natuur en waterige paden. De route begint en eindigt bij Bezoekerscentrum De Trekvogel en is 3,5 km lang.

Nattepad 4,0 km
Deze route loopt door het Cirkelbos in Almeerderhout. In dit bos is geëxperimenteerd met nieuwe vormen van bosbouw. Cirkels met elk hun eigen boomsoort, omlijst door beukenlanen. De rechte sloten zijn door Staatsbosbeheer vervangen door een meer natuurlijke watergang. Er kabbelt nu een kronkelende beek met moerassige delen en kleine delta’s. En daar kan ineens in razende vaart een blauwe streep over het water scheren… Dit zijn ijsvogels! De route die door het Cirkelbos loopt wordt het ‘Het Nattepad’ genoemd omdat hij synchroon loopt aan de Gooimeerbeek.

Pampushoutroute 4,2 km
De route leidt je door natuurgebied De Pampushout. Dit natuurgebied bestaat uit veel verschillende soorten natuur. Naast de gevarieerde natuur zijn er ook allerlei wilde dieren te vinden. De route is 4,2 km lang en staat aangegeven met paaltjes.

Natuurpad 4,5 km
Deze route is bewegwijzerd en tijdens de route zijn verschillende informatieborden over de route te vinden. Je komt ook langs het Insectenhol, waar verschillende insecten overwinteren. Daarnaast kom je meer te weten over andere dieren die leven in het bos, wat deze route ook erg leuk maakt voor kinderen. De route is 4,5 km lang.

Beatrixparkroute 4,7 km
Deze route begint in het centrum van Almere. Via het centrum gaat deze route naar het Beatrixpark. In het park zijn genoeg leuke dingen te zien, te doen en de proeven. Daarnaast kun je natuurlijk ook onderweg nog lekker shoppen in de leuke winkels die zich in het centrum van Almere bevinden.
Deze route vind je in het VVV Wandelroute boekje.

Kromslootparkroute 6,6 km
Deze route brengt je langs verrassende natuur en verschillende soorten dieren. Schapen onderhouden namelijk de bijzondere natuur van dit gebied. De route is 6,6 km lang.

Noorderplassenroute 12,3 km
Deze route van 12,3 km brengt je langs de Noordenplassen en de Lepelaarsplassen. Het begin- en eindpunt van de route is Restaurant BoatHouse. De route is geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.

Kotterbos route 12,7 km
Deze route is vanuit twee manieren te bewandelen, afhankelijk van de lengte van de route. Het Kotterbos is te herkennen aan de afwisselende beplanting die het bos heeft. In het Kotterbos zijn ook genoeg prachtige plekken waar je even kunt pauzeren en van de omgeving kunt genieten. De gemiddelde lengte van de route is 12,7 km.

Kathedralenroute 14,9 km
Dit pad is erg divers en brengt je langs allerlei bezienswaardigheden. Zo zie je tijdens de route veel water en natuur. Vanwege de verschillende soorten paden zijn goede wandelschoenen aan te raden. De route is ongeveer 15 km lang, het begin- en eindpunt van de route is Stadslandgoed De Kemphaan.