Openingstentoonstelling House of Arts in Kunstlinie Almere Flevoland in januari van start

dinsdag 6 december 2016

Kunstlinie Almere Flevoland opende afgelopen september haar deuren als hét nieuwe multidisciplinaire cultuurhuis van Nederland. Het gebouw onderging een spectaculaire transformatie, met als aanleiding een bredere functie als ontmoetingsplek voor theater, kunst, muziek, architectuur, eten en drinken.

Begin 2017 zijn ook de zeven gloednieuwe expositieruimtes klaar voor publiek, voor de langverwachte openingstentoonstelling House of Arts en de aansluitende subtentoonstelling Magical Mystery Tour. Beide gaan op 27 januari 2017 van start.

In welke expositie zie je de esthetische constructies van architect René van Zuuk naast levendige graffitiwerken door Kamp Seedorf? KAF durft het aan, met een groepstentoonstelling waarin onverwachte ontmoetingen, experiment, lef en speelsheid centraal staan.

“Het is zeldzaam dat zo’n uiteenlopende groep kunstenaars bij elkaar wordt gebracht”, vertelt Odette Breijinck, projectleider van House of Arts. “Voor de nieuwe expositie zoeken ze hun grenzen op met gewaagde, non-traditionele concepten – van design, mode en outsiderkunst tot street art. De werken nodigen uit tot zowel actieve deelname als stille aandacht, waarmee we de kloof tussen kunstenaar en het publiek overbruggen, om zo kunst toegankelijk te maken voor jong en oud. Dat is tevens de essentie van ons nieuwe expositiebeleid.”

House of Arts
Dat Flevoland een plek is waar artistieke vernieuwing zich al jaren manifesteert weten weinigen. Dit is wat de hoofdtentoonstelling, House of Arts, onderstreept, met niet eerder getoond werk van zeven uit Flevoland afkomstige kunstenaars met verschillende disciplines, die op hun beurt veel hebben betekend voor de internationale kunstgemeenschap. KAF gaf ze carte blanche om zelf de tentoonstelling in te richten. De gedeelde leefomgeving van de kunstenaars is de verbindende factor, maar is dit in het werk terug te zien? En zijn er meer patronen en gemeenschappelijke kenmerken te ontdekken? De bezoeker bepaalt. Van in het oog springende street art door veelgeprezen guerrillacollectief Kamp Seedorf, de grensverleggende, bouwtechnische, vormen van gerenommeerd architect René van Zuuk, tot Fransje Killaars, die veel opzien baart met haar felgekleurde en driedimensionale installaties van textiel.

Magical Mystery Tour
Met de gratis toegankelijke subtentoonstelling Magical Mystery Tour krijgt ook opkomend talent een grote rol toebedeeld. Zestien jonge kunstenaars uit heel Nederland geven een onconventionele, artistieke interpretatie aan thema’s die door de zeven gevestigde House of Arts-solisten zijn geconstrueerd. De dynamiek tussen de kunstenaars geldt als katalysator voor nieuw werk. Ruimte speelt geen rol; de in het oog springende werken waaieren als een ‘magical tour’ uit over de openbare delen van het minimalistische KAF-gebouw. Onder andere te zien zijn de monumentale schilderwerken van Raquel van Haver, die hedendaagse thema’s zoals ras en religie aanhaalt en hiermee een nominatie voor de Koninklijke Prijs voor Schilderkunst binnensleepte. De hypergetalenteerde fashionmuze JeanPaul Paula en conceptuele fotograaf Florian Joahn presenteren surrealistische modefotografie op het grensvlak van kunst. Maurice van Es creëert vanuit zijn esthetische fotografenoog doortastende karakterschetsen van ons dagelijkse leven. Maar ook het werk van documentairefotograaf Stacii Samidin siert de muren. Hij treedt met een indrukwekkend, oprecht beeld van de straat voorbij aan het stereotype beeld van radicale bendes.

Kaartverkoop en extra info
De House of Arts en Magical Mystery Tour tentoonstellingen zijn van 27 januari tot en met 2 juli 2017 in KAF te zien. De tentoonstellingen zijn mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds Almere. Entree voor House of Arts is € 5,- en een rondleiding als groep of individueel is mogelijk op aanvraag. De Magical Mystery Touris gratis toegankelijk. Voor meer informatie zie www.kaf.nl/expo.