Unieke Land Art-tentoonstelling ‘Once more, with feeling’: monumentale landschapskunstwerken en nieuwe performances voor het eerst in 40 jaar samen in KAF

donderdag 13 juli 2017

Op 5 september 2017 opent KAF EXPO een unieke tentoonstelling over Land Art: Once more, with feeling. Hierin komen de zeven Flevolandse landschapskunstwerken van internationaal befaamde kunstenaars samen met nieuwe performances van zeven nieuwe kunstenaars.

Aan de hand van maquettes, fotografie, videomateriaal, historische documenten, vluchtige momenten én maatschappelijke vraagstukken geeft KAF de bezoeker de kans om de zeven grote landschapskunstwerken én de performances op één plek te bewonderen. Once more, with feeling vormt zo een bijzondere overzichtstentoonstelling die veertig jaar Land Art viert en wereldwijd nog niet eerder is vertoond. Once more, with feeling is vanaf 5 september te zien in KAF EXPO.

Nergens op de wereld is zoveel Land Art te vinden als in Flevoland. In de afgelopen veertig jaar zijn zeven landschapskunstwerken gerealiseerd van internationaal bekende kunstenaars. Deze opvallende landschapskunstwerken gevormd uit o.a. staal, beton, steen, bomen en aarde bevinden zich op onverwachteplekken midden in het landschap. Bezoekers komen ieder met een eigen reden; bewondering van het kunstwerk zelf, het vieren van een bruiloft, het meemaken van een voorstelling of concert of een dagelijkse wandeling. Het eerste landschapskunstwerk uit deze bijzondere collectie was ‘Observatorium’ van Robert Morris. Sindsdien zijn er elk decennium werken veschenen, met Pier+Horizon van Paul de Kort in 2016 als meest recente toevoeging.

In het kader van het onderzoeksprogramma Land Art Live hebben zeven nieuwe kunstenaars zich laten inspireren door de Flevolandse Land Art en een performance op locatie opgevoerd. In tegenstelling tot de originele kunstenaars werken zij niet met staal en beton, maar houden zij zich bezig met sociale processen, menselijke ervaringen en maatschappelijke vraagstukken. Door op een afgelegen locatie aan hun tijdelijke kunstwerk te werken konden zij ontsnappen aan de beperkingen van de kunstwereld en bleven zij trouw aan de beginselen van de Land Art. Ontdek de unieke collectie landschapskunstwerken van toen en de nieuwe interpretaties van de zeven kunstenaars van nu, tijdens Once more, with feeling!

Once more, with feeling
5 september 2017 t/m 7 januari 2018
Opening: zondag 3 september 15.00 - 17.00 uur
Locatie: KAF Expo, Esplanade 10, Almere Stad
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 22 uur, zondag van 10 tot 18 uur

Samenstelling en organisatie: Land Art Flevoland i.s.m. Kunstlinie Almere Flevoland
Curator: Martine van Kampen
Met dank aan: Provincie Flevoland

Kunstenaars van de Land Art: Marinus Boezem, Antony Gormley, Paul de Kort, Daniel Libeskind, Robert Morris, Richard Serra, Piet Slegers.
Kunstenaars van de Land Art Live interventies: Feiko Beckers, Melanie Bonajo, Gilles de Brock, Zhana Ivanova, Cindy Moorman, Maria Pask, Rory Pilgrim.
Kijk voor meer informatie op www.kaf.nl/Oncemorewithfeeling