Artexpo: Comingle & Juicy Details

dinsdag 23 oktober 2018

In de maand november staat in het kader van Nederland leest het thema Voeding centraal (‘Je bent wat je eet!’). In de nieuwe bibliotheek zijn er twee exposities te zien die aansluiten bij dit thema.

COMINGLE
Als product designer en keramist werkt Marieke van Heesbeen graag met porselein. Tijdens haar werkperiode in Jingdezhen, dé porselein-hoofdstad in China, ontwikkelde zij voor haarzelf een briccolage/assemblage techniek. Door het stapelen en assembleren van deze verschillende basisvormen ontstond er een reeks aan combinatiemogelijkheden en een nieuwe vormentaal.

Zo ook met haar porseleinen serviescollectie Comingle. Met deze collectie reageert zij op de huidige tafelcultuur en biedt zij een alternatief om een diner op een speelsere en avontuurlijkere manier te ervaren. In de gangbare tafelcultuur staat het voedsel en de omgeving centraal. In Comingle speelt juist de serviesvorm een hoofdrol in de eetervaring. Om tot een intensere beleving van een maaltijd te komen, ging Marieke een samenwerking aan met een kok. Samen met hem bedacht zij een zesgangendiner en ontwikkelde ze alternatieve serviesvormen die de zintuigen sterker prikkelen. Zo kun je sommige serviesonderdelen aflikken en zijn andere vormen bedoeld om de ingrediënten helder te scheiden en tentoon te stellen op je bord.

JUICY DETAILS
Sylvia Huisman (Soest 1969) fotografeert al sinds haar kindertijd. Zij herinnert zich het knalrode plastic kodak cameraatje dat zij als kind voor haar verjaardag kreeg nog heel goed. Kratten vol hardcopy foto’s en inmiddels terabytes aan digitale fotobestanden, getuigen van de manier waarop zij al haar hele leven fotografeert. Zelfs als zij geen camera bij haar heeft, beziet zij de wereld in beelden, vlakverdeling, compositie, licht en kleur. Altijd alert om het moment te pakken!
Huisman, die tot die tijd voornamelijk portretwerk maakte, volgde in 2009/2010 een coachingstraject bij fotograaf Gijs van Gent. Hij gaf haar de opdracht mee: “Stap uit je comfortzone en maak brutale macrofotografie van groente en fruit” Het resultaat was een fotoserie genaamd Juicy Details, die de verbeelding van elke aanschouwer de vrije loop zal laten.

Huisman woont inmiddels ruim 21 jaar in Almere. Op de vraag of zij wilde exposeren in de nieuwe bibliotheek was haar antwoord: “Wat een eer om in mijn eigen stad, in dit prachtige gebouw waar ik zo graag kom, mijn werk te mogen delen.” Kijk voor meer werk op www.clickflash.nl

Juicy Details opent op donderdagavond 1 november in de nieuwe bibliotheek. Je bent van harte welkom vanaf 19.00 uur, om onder het genot van een drankje de bijzondere fotocollectie te bekijken.

Donderdag 1 november 19.00 tot 20.00 uur
Bibliotheek Stad, 2e etage, de doorkijk

Beide exposities zijn te zien tot en met 2 december.