UrbanCampsite beleeft topweekend

maandag 17 september 2018

Eééén weekend kamperen op het Almeerderstrand: afgelopen weekend kon het. Een bijzondere gebeurtenis, want niet eerder mocht je hier overnachten. Ook voor de niet-kampeerders werd er van alles georganiseerd.

UrbanCampsite is een van de initiatieven waarmee StrandLAB Almere test hoe cultuur en recreatie het Almeerderstrand avontuurlijker kunnen maken. De organisatie was in handen van UrbanCampsite Amsterdam, dat eerder succesvolle, tijdelijke overnachtingsplekken inrichtte op Amsterdam Science Park, in het Vliegenbos en in IJburg. Almere had afgelopen weekend de primeur met deze eerste editie buiten Amsterdam. 

Het weekend begon op vrijdagavond goed met een barbecue bij strandrestaurant Poortdok, verhalen rond het kampvuur over de geschiedenis van Almere en akoestische songs van singer-songwriter Beatrice van der Poel. De volgende ochtend stond er een koffietafel klaar, verzorgd door Poortdok en de toekomstige Plus-supermarkt in DUIN, en werd het weekend officieel geopend door Michiel Rijsberman, gedeputeerde van de provincie Flevoland. 

‘Almere UrbanCampsite sprankelt! Het is bijzonder om hier te zijn. De provincie Flevoland wil het Almeerderstrand als cultureel en recreatiegebied op de kaart zetten. Iedereen kan hier experimenteren in een ongedwongen sfeer’, aldus Rijsberman. 

De honderd beschikbare kampeerplaatsen waren snel uitverkocht, maar het hele weekend waren bezoekers welkom om mee te doen met de vrij toegankelijke workshops en activiteiten, zoals yoga, jam maken, vlotten bouwen, kanoën, het ontdekken van de natuur van het Almeerderstrand en genieten in de hottub. 

Designstudio VENIVIDIMULTIPLEX bouwde een interactief lichtsculptuur: een strandbeest, aangestuurd door zonnepanelen, dat in het donker extra oplicht als je erdoorheen loopt. Overdag was het een spannende plek en nodigde het beest uit om eronderdoor te rennen.  

Zondagavond was het helaas tijd voor de kampeerders om uit te checken. Maar niet getreurd; de organisatie overweegt een volgende editie van de UrbanCampsite op het Almeerderstrand in het najaar van 2019.

‘Het is een prachtige plek die bij uitstek geschikt is om te genieten van de zonsondergang. Alle elementen zijn aanwezig: aarde, vuur, water en lucht. De bomen op het strand geven intimiteit, het is een plek die sfeer creëert.’
Annette van Driel, Urban Campsite 

Over StrandLAB Almere:
StrandLAB Almere maakt culturele en recreatieve initiatieven op en rond het Almeerderstrand mogelijk en versterkt daarmee de culturele uitstraling van Almere. Dit is belangrijk, omdat het aantal inwoners en arbeidsplaatsen in Almere de komende jaren flink groeit. De gemeente Almere, de provincie Flevoland, de Metropoolregio Amsterdam en het Rijk hebben in Almere 2.0, een programma met afspraken over de toekomst van Almere, vastgelegd dat bij deze groei een aantrekkelijk aanbod aan kunst, cultuur en recreatie hoort. Samen met de activiteiten in andere stadsdelen versterkt StrandLAB de stad Almere als aantrekkelijke woon- en werkplaats. 
Meer info: www.strandlab-almere.nl.

 

Fotograaf: Leo van Heijningen