Corrosia Theater, Expo & Film lanceert meerjarig kunstparticipatietraject Enter Almere Haven

maandag 18 februari 2019

Onder aanvoering van inwoners uit Almere werkt het eigentijdse kunstencentrum Corrosia Theater, Expo & Film twee jaar lang toe naar een driedaags festival dat in juni 2020 gelijktijdig in drie wijken van Almere Haven, het oudste stadsdeel van Almere, plaatsvindt. Het is het langst lopende en meest vergaande kunstparticipatieprogramma van Club Corrosia tot nu toe en landelijk voorbeeldstellend.

Uniek format

Almere Haven krijgt een nieuw kunstenfestival: Enter Almere Haven. Het format is uniek, ook voor de rest van Nederland. Het festival wordt in nauwe samenspraak met Corrosia Theater, Expo & Film door niet-professionele cultuurmakers, inwoners uit Almere, geprogrammeerd, geproduceerd en gepromoot. Het kent straks varianten in Centrum, De Wierden en De Meenten, de drie zogenaamde kuststrook-wijken van stadsdeel Almere Haven. Corrosia en de Markt in Haven worden het festivalhart. Dit participatietraject begint in februari 2019 en duurt tot in juni 2020.

Het traject

Voor de zomer van 2019 stelt een redactieraad van Almeerders een multidisciplinaire kunstcatalogus samen op basis van een open call die Corrosia in januari 2019 uitzet in de Nederlandse, Vlaamse en Almeerse professionele kunstwereld. De redactieraad scout ook de leden voor de drie wijkteams. Na de zomer van 2019 kiezen deze wijkteams elk hun eigen favorieten uit de catalogus en gaan ze plannen maken voor de aankleding, de promotie, de productie en de contextprogrammering van hun festival. De enige opdracht die ze van Corrosia meekrijgen: dring door tot in de vezels van je buurt. Programmeer waar je maar wilt (van privé-keuken tot strandje) en bedenk hoe je met je programma en promotie zoveel mogelijk verschillende leeftijden en culturen kunt enthousiasmeren voor Enter Almere Haven. Het festival vindt plaats van 5 t/m 7 juni 2020 en krijgt drie totaal eigen gezichten: in Centrum, De Wierden en De Meenten.

Anders programmeren

Enter Almere Haven is de volgende fase in het doorlopende kunstparticipatieprogramma Club Corrosia van Corrosia Theater, Expo & Film. Het leren kennen en ervaren van het kunstbedrijf in al zijn facetten staan daarin centraal. Club Corrosia is voorbeeldstellend als het gaat om een nieuwe manier van programmeren, waarbij amateurs en professionals gezamenlijk een programma neerzetten dat bijdraagt aan een sterkere culturele infrastructuur en beter leefomgeving. Met Corrosia Square zijn we naar buiten gegaan, naar het plein voor de deur. Enter Almere Haven gaat nog een stap verder, de wijk in. Op zoek naar goede ideeën, betrokkenheid en publiek. Ook wat participatie betreft is deze nieuwe poot van Club Corrosia de meest vergaande: de inhoudelijke zeggenschap is hier – na discussie en dialoog – volledig aan de deelnemende burgers. Enter Almere Haven wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en geadviseerd door Demos, de organisatie achter het succesvolle ENTER Festival BXL in Brussel.

Corrosia Theater, Expo & Film

Corrosia Theater, Expo & Film is een kunstinstelling in Almere waar je de artistieke voorhoedelopers uit de podiumkunsten en de beeldende kunst kunt volgen, arthouse films kunt zien én via allerlei participatieprogramma’s kunt meedraaien met het kunstbedrijf. De programmering wordt gecomplementeerd door projecten in opdracht, zoals de theatraal aangeklede gemeentelijke Sinterklaasintocht en de regionale voorronde van de landelijke talentwedstrijd Kunstbende. De huidige artistieke koers is tien jaar geleden ingezet door Ronald Venrooy, de directeur.

Almere Haven krijgt een nieuw kunstenfestival: Enter Almere Haven. Woon je in Centrum, De Wierden of De Meenten, meld je dan aan om dit festival samen met Corrosia Theater, Expo & Film te gaan maken! Ben je beeldend kunstenaar, theatermaker, filmmaker, choreograaf, ontwerper, dichter, comedian, of een ander soort maker met een plan? Reageer dan op onze open call!