WSV Almere Haven organiseert op zaterdag 8 juni 2019 de 31ste editie van Eenzame Noord Race.

donderdag 4 april 2019

De Eenzame Noord Race is een non-stop wedstrijd-/prestatietocht over ruim 50 mijl, voor solozeilers met eenrompige kajuitschepen. Tevens is het mogelijk om als duo te varen.. De wedstrijd voert (tenzij er wordt ingekort) van Almere-Haven naar het keerpunt bij Broekerhaven en weer terug naar Almere-Haven.

Van de deelnemers wordt verwacht dat zij op de vrijdagavond aanwezig zijn i.v.m. het controleren van de schepen en hun uitrusting. Dankzij Almere Havenkom organisatie is het mogelijk dat deelnemers van buitenaf kunnen deelnemen. Het ter beschikking stellen van een deel van de kade zorgt voor een gezellige sfeer op vrijdag 7 juni. Inschrijven kan via www.eenzamenoordrace.nl.

Oorspronkelijke uitgangspunten
Het oorspronkelijke uitgangspunt voor de Eenzame Noord Race was dat het betaalbaar moest zijn voor iedere kajuitzeilboot-schipper. Vandaar de eis van eenvoudig uitgeruste kajuitzeilboten en geen specifieke (in die tijd vaak duur uitgeruste) wedstrijdschepen. Inmiddels is dat door de tijd grotendeels ingehaald en zijn de meeste toerschepen van nu beter uitgerust dan de wedstrijdschepen van toen. De eis voor deelname aan de Eenzame Noord Race is dan ook dat inschrijven alleen mogelijk is voor enkelromps kajuitzeilboten, waarvoor een standaard SW-factor beschikbaar is of waarvoor de organisatie zelf een realistische SW-factor kan bepalen. Overigens houdt het organiserend comité het recht om - gegeven het oorspronkelijke uitgangspunt - deelname van extreme wedstrijdschepen te weigeren.

Toelating deelnemers
In zijn algemeenheid geldt dat schepen, waarvan een SW-factor beschikbaar is, zich kunnen inschrijven. Deze SW-factor zal zo goed als mogelijk door het wedstrijdcomité worden vastgesteld op basis van de gegevens en de daarvoor geldende richtlijnen van het Verbond. Het wedstrijdcomité heeft het recht inschrijvingen of deelneming van al ingeschreven schepen alsnog te weigeren, als dit naar haar mening verantwoord is.

Een "harde" beperking aan deelnemende schepen vormt de Hollandse Brug met een veilige doorvaarthoogte van circa 12.75 m.