Theatergroep Suburbia speelt zomervoorstelling van Lars Norén

woensdag 8 mei 2019

Theatergroep Suburbia speelt deze zomer de tragikomedie ‘De nacht, de moeder van de dag’ van de Zweedse schrijver Lars Norén. Een moderne klassieker uit de sterke Scandinavische theatertraditie. De zomervoorstelling is gedurende zes weken te zien op Stadslandgoed De Kemphaan in Almere. De regie is in handen van Albert Lubbers. De première is 21 juni.

Zweden, de jaren '50. In de keuken van familiehotel Aurora doen vader, moeder en hun twee zoons een laatste poging elkaar te vinden. Het is de verjaardag van de jongste zoon, David. Het is ook de dag dat vader probeert uit alle macht -en met weinig succes-  achterstallige rekeningen te betalen. Het hotel staat op de rand van een faillissement. Maar David dagdroomt liever dan te werken in het hotel. Dat maakt zijn hardwerkende broer razend. En wat is dat hardnekkige hoestje van moeder toch?
 
De tragikomedie ‘De nacht, de moeder van de dag’ is een indringend familiedrama gedrenkt in inktzwarte humor. Met de fenomenale dialogen van één van de grootste Zweedse toneelschrijvers, Lars Norén. Centraal motto in het leven en werk van Norén is: ‘Je moet je leven veranderen’. In ‘De nacht, de moeder van de dag’ staan alle familieleden ook aan de vooravond van onomkeerbare veranderingen in hun levens.
 
Ter gelegenheid van het 15-jarige bestaan van Theatergroep Suburbia speelt het Almeerse gezelschap deze Scandinavische moderne klassieker. “Ik vind het één van de beste toneelstukken die ik ken. Een knettergoed geschreven stuk,” vertelt regisseur Albert Lubbers. In 1983 werkte de pas afgestudeerde Lubbers ook al eens mee aan ‘De nacht, de moeder van de dag’, toen in functie van regieassistent. Het was de eerste opvoering van het stuk in Nederland, in de vertaling en regie van Karst Woudstra. Voor de zomervoorstelling 2019 gebruikt Lubbers deze nog steeds frisse vertaling.
 
De jaarlijkse zomervoorstelling van Theatergroep Suburbia is een compleet avondje uit op het idyllische Stadslandgoed De Kemphaan in Almere met vooraf een Zweeds diner. 

Spel: Minne Koole, Jord Knotter, Marie-Christine de Both, Wouter Van Lierde. Tekst: Lars Norén. Vertaling: Karst Woudstra. Regie: Albert Lubbers. Decorontwerp: Herbert Janse. Lichtontwerp en techniek: Neal Groot. Kostuumontwerp: Dorien de Jonge.

'De nacht, de moeder van de dag' is te zien van 12 juni tot en met 21 juli op Stadslandgoed De Kemphaan, Almere. Première 21 juni. Meer informatie over de voorstelling, de acteurs, het diner, het randprogramma en de kaartverkoop op: https://www.theatergroepsuburbia.nl/voorstellingen/de-nacht-de-moeder-van-de-dag