‘Best of IDFA on Tour’ te zien in de nieuwe bibliotheek

donderdag 11 januari 2018

Op zaterdag 20 januari vertoont de nieuwe bibliotheek in Stad de vier beste films van het afgelopen IDFA-festival, het toonaangevende documentaire filmfestival dat elk jaar in november in Amsterdam plaatsvindt. De aanvang is 10.30 uur.

De toegang is € 22,50 voor leden, € 25,- voor niet-leden en € 20,- met een VIPkaart van de BankGiro Loterij. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website of bij de klantenservicebalie in de bibliotheek.

Programma:

10.30 uur         The Other Side of Everything Winnaar IDFA Award for Best Documentary 2017
Een opgesplitst appartement in Belgrado vertelt een familieverhaal en symboliseert een land in politieke onrust.

12.00 uur         pauze
12.30 uur         Amal Openingsfilm IDFA 2017
Amal is veertien jaar oud als ze tijdens de Arabische Lente naar het Tahrirplein in Caïro trekt om te demonstreren. Deze coming of age-film volgt haar in de jaren die volgen.
14.00 uur         pauze
         Piripkura Human Right Award IDFA 2017
Om de paar jaar trekt Jair Candor de jungle van de Amazone in, op zoek naar de laatste overlevenden van de Piripkura. Een fascinerende en ontroerende ode aan onverzettelijkheid.

15.45 uur         As We’re Told IDFA Special Jury Award for Short Documentary 2017
Portret van de meest impopulaire instantie in Zweden: het arbeidsbureau.

Filmprogrammeur Levien van Oorschot over IDFA:
“Zoals elk jaar is The best of IDFA on Tour in ons filmhuis te bewonderen. Behalve mooie speelfilms horen actuele documentaires in het filmhuis thuis. Documentaires brengen kijkers ertoe na te denken, te discussiëren en vragen te stellen. Als bibliotheek en filmhuis zijn wij betrokken bij belangrijke maatschappelijke problemen. Als bibliotheek staan wij midden in de maatschappij. De bibliotheek is van en voor iedereen en documentaires horen daar absoluut thuis. Documentaires geven namelijk een unieke, maar soms ook een nieuwe kijk op de wereld en onze werkelijkheid. Veel van de documentaires die tijdens het IDFA-festival worden vertoond zijn filmisch gezien belangwekkend en vernieuwend, maar zeer zeker ook relevant voor onze huidige maatschappij.
In de vier documentaires die dit jaar onderdeel zijn van het programma staan de thema’s identiteit, politieke onrust en het disfunctioneren van het arbeidsbureau centraal.”