De Groene Kathedraal

Stichting het Flevo-Landschap gaf in 1971 allereerst gastvrijheid aan het Observatorium van Robert Morris, dat een definitief onderkomen zocht, nadat het geëxposeerd was in de tentoonstelling ‘Sonsbeek buiten de Perken’. Land Art bleek te passen op die enige plek met nog maagdelijke ruimte in Nederland: Flevoland. Almere volgde met de bouw van De Groene Kathedraal van Marinus Boezem.

De Groene Kathedraal is gebouwd om weer te verdwijnen. Boezem imiteerde het grondplan van de kathedraal van Reims in betonelementen, in een groene ruimte in Almere Hout. Waar in Reims zuilen staan, staan in Almere Italiaanse populieren. In 2017 zullen ze de hoogte bereiken, die correspondeert met de hoogte van de Franse kathedraal. Daarna zal het ‘bouwwerk’ tot een ruïne van bomen en beton vervallen. De natuur is de inspiratiebron voor de organische gotische bouwkunst. De natuur is de inspiratie van de Land Art werken in Flevoland. De natuur vormt het grote kader waarin Almere als stad wordt opgetrokken. De natuur wijst specifiek de weg voor de stedelijke ontwikkeling in Almere Hout/Oosterwold. De Groene Kathedraal zal, als zij teruggaat tot de natuur, haar werk als kompasnaald voor de stedelijke ontwikkeling ter plaatse hebben voltooid. 

Van mei t/m september vinden elke laatste zondag van de maand georganiseerde dagtochten plaats. Vanaf vertrekpunt KAF in Almere (om 10:00 uur) rijdt u met een bus langs alle landschapskunstwerken. Onderweg vertelt een professionele gids over de kunstwerken, het landschap en het ontstaan van de Flevopolder.
De dag eindigt rond 18:00 weer bij KAF.

De kosten van deze dagtocht bedragen € 49,50, kaarten zijn verkrijgbaar via het kaartverkoopsysteem van KAF.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marie-Josée Röselaers via marie-josee@landartflevoland.nl 

Waterlandseweg Model.NdtrcItem.HouseNumber
1358 BJ, Almere