Almere is een levendige stad die je gezien moet hebben! Met maar liefst vijf stadsdelen en een hypermodern, attractief winkelcentrum behoort Almere tot de tien grootste steden van Nederland. Nog geen 40 jaar jong en toch al meer dan 200.000 inwoners rijk! En ruimte om nog eens te verdubbelen zonder dat dit ten koste gaat van de leefkwaliteit! 

Immers: Almere telt zoveel groen en water dat de inwoners van deze dynamische stad zelfs als de stad volgroeid is, beschikken over drie keer zoveel leefruimte als de bewoner van een willekeurige bestaande stad. Omgeven door 42 km (een hele marathon!) kustlijn met stranden en jachthavens aan het Gooimeer, IJmeer en Markermeer en prachtige natuurgebieden als de Lepelaarplassen en de befaamde Oostvaardersplassen – De Nieuwe Wildernis! – waar Edelherten, Konikpaarden en Heckrunderen in honderdtallen grazen, terwijl de zeearend ze van bovenaf gadeslaat. 

De eerste bewoners
De sociale geschiedenis van Almere begint in november 1976 als de eerste bewoners van Almere de sleutels krijgen van hun gedroomde eengezinswoning met tuin. Dit gebeurde in het gloednieuwe stadsdeel Almere Haven. Een jaar later werd de eerst Almeerse baby geboren. Ook de eerste bedrijven vestigden zich op bedrijvenpark De Vaart. Vanaf dat moment is Almere niet meer alleen om te wonen maar ook om te werken. In 1980 melden de eerste inwoners van het hoofdstadsdeel Almere Stad en weer vier jaar later in Almere Buiten. Toen ook werd Almere officieel gemeente. Met de Holland Triathlon timmert Almere vanaf begin jaren tachtig op sportief gebied internationaal aan de weg: waar anders is zoveel aantrekkelijke ruimte voor deze tak van duursport! 

Het Weerwater 
Midden in de stad ligt de recreatieplas Het Weerwater (het was ooit water, werd toen ingepolderd en vervolgens ‘weer water’, omdat het zand nodig was voor de aanleg van de Rijksweg A6) met verschillende stranden en recreatievoorzieningen. Aan de zuidzijde hiervan verrijst de komende jaren de Floriade 2022 waarmee Almere zich internationaal zal profileren als dé Growing Green City van de Lage Landen! 

Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht op de Skyline van Almere: Almere Centrum, waar tal van internationaal gerenommeerde architecten aan het werk zijn geweest. Moderne architectuur is dan ook één van de parels van de stad: de Smaragd, Lakeside, Side by Side en The Wave zijn bekende namen waar Almere wereldwijd om wordt geroemd door de echte kenners en liefhebbers. 

Hoogste puntje van Almere
Aan de rand van station Almere Centrum verrijst meer dan 130.000 vierkante meter kantoorruimte waar ook het World Trade Center gevestigd is in het Carlton: een niet te missen wolkenkrabber van maar liefst 120 meter hoog en 32 verdiepingen. 

Almere als studentenstad
Almere is ook hard aan de slag om zich te bewijzen als studentenstad en zakencentrum. Hogeschool Windesheim heeft zich in 2011 gevestigd met een ruim aanbod aan hbo-opleidingen en ook de bouw van studentenwoningen staat niet stil. Naast Windesheim Flevoland is er nog een andere hogeschool: Aeres Hogeschool Almere. Deze school richt zich op het agrarische en duurzame aspect. De Floriade speelt voor hun studenten een grote rol.  Almere heeft voor ieder wat wils dus laat u verrassen want … het kán in Almere!