Almeerse locatievoorstelling Dreef terug bij Jachthaven Haddock

donderdag 21 juni 2018

In 2006 maakte theatergezelschap Schweigman& samen met jeugdtheatergezelschap BonteHond Dreef: een locatievoorstelling op het water.

Dreef is ontstaan vanuit het groen, het water en de prachtige oer-Hollandse landschappen van Flevoland. 

Het Parool (2006): ‘Dreef roept een betoverende droomwereld op, die geen enkel cliche╠ü raakt.’ 

Soms lijkt het alsof de vaste grond onder je voeten verdwijnt. Wat doe je op zo’n moment; spring je op de vaste wal of de diepte in? Waar je uitkomt weet niemand. Of je je voeten droog houdt, weet ook niemand. Overgave aan het onbekende lijkt de enige oplossing. 

Dreef in 2018 
Dreef (2006) was een hit op o.a. Oerol en Over ‘t IJ 2016 en werd lovend ontvangen door pers en publiek. Van 12 t/m 15 juli 2018 is Dreef (try-out) wederom te zien bij Jachthaven Haddock; de locatie waar Dreef ook in 2006 speelde. Daarna reist de rode bol naar Theaterfestival Boulevard waar we 2 t/m 12 augustus aanmeren bij de Zuiderplas. 

Speels en sprankelend 
Theatermaker Boukje Schweigman, sinds dit jaar zelf bewoner van Almere, vertelt over Dreef: "De locatievoorstelling is een speelse, sprankelende voorstelling waarin grote thema’s voorbij komen. We spelen een spel met de elementen maar ook met het onbekende. Durven we ons over te geven aan het onbekende om zo verder te komen in het leven en met elkaar. Kan onze nieuwsgierigheid het winnen van de angst voor het onbekende? Thema’s die van alle tijden zijn, maar die in onze wereld van nu juist heel actueel blijken.” 

Prachtig Flevoland 
Dreef is ontstaan in samenwerking met BonteHond. Boukje Schweigman werd gevraagd een project te realiseren vanuit haar impressie van de provincie Flevoland en Almere. Ze verbaasde zich, samen met vormgever Menno Vinke, over al het groen en het water en de prachtige oer-Hollandse landschappen in deze nieuwe provincie. Daaruit is de drijvende voorstelling Dreef ontstaan in 2006. 

15 jaar Schweigman& 
Het Utrechtse theatergezelschap Schweigman& maakt woordeloos, beeldend en muzikaal theater waarin de zintuigen op scherp worden gezet en een spel wordt gespeeld met de verwachtingen van het publiek en de codes van het theater. In het kader van het 15-jarig bestaan zijn er dit jaar extra veel voorstellingen te bezoeken uit het oeuvre van Schweigman&. Zo is festivalklassieker Wiek opnieuw te zien. For The Time Being en Blaas spelen op internationale festivals. 

Persquotes 2006 
"Het gebeurt niet elke dag dat de vaste grond onder je voeten verdwijnt en de verbeelding eindelijk de wereld overneemt", NRC Handelsblad 

“Je krijgt het gevoel midden in een sprookje te zijn beland, waar alles mogelijk is”, Dagblad Trouw 

“Wie eenmaal gestoken in rubberlaarzen alsnog aarzelt of hij wel op dreef wil raken, (...) begaat een grote misser", de Volkskrant 

Credits 
Concept en regie Boukje Schweigman I vormgeving Menno Vinke I performers Toon Kuijpers, Hali Neto, Moene Roovers, Ivar Schutte, Luuk Weers 

Speeldata 2018 
12 t/m 15 juli Jachthaven Haddock, Almere (try outs) 2 t/m 7 augustus en 9 t/m 12 augustus Theaterfestival Boulevard Den Bosch, Zuiderplas 

Kaartverkoop 
Try outs Almere: €10,50: Schweigman.org
Kaartverkoop Den Bosch: €19,- : Festivalboulevard.nl
De voorstelling vindt plaats in een kleine ruimte, en is daardoor niet geschikt voor mensen met claustrofobie. 

Foto: Jochem Jurgens