Theatervoorstelling HOSSEINI

maandag 14 januari 2019

HOSSEINI is en autobiografisch portret waarin actrice en theatermaakster Renée Coralie van Beek vertelt over het jaar waarin zij per ongeluk verliefd wordt op een uitgeprocedeerde Afghaanse vluchteling en onverwacht een kind van hem krijgt.

Op 18 januari gaat de voorstelling in Leiden in première, de stad waar zij geboren en getogen is en die het decor vormt van haar verhaal. Renée gaat daarna met haar voorstelling het land in en slaat Almere niet over. Waarom moeten we naar jouw voorstelling Renée, er is al zo veel op het gebied van vluchtelingen ? Renée: “Omdat je mond zal openvallen van verbazing. Net als bij mij, toen ik terechtkwam achter de gordijnen van de vluchtelingenproblematiek. Nederland lijkt een keurig aangeharkt land, maar als je het gordijn wegschuift, blijkt het steeds kouder en killer te worden. Wij moeten het doen met alle mensen die nu in Nederland rondlopen. Samenleven zonder menselijkheid en de menselijke maat gaat niet. Dat eindigt in desintegratie, agressie en misschien nog wel erger.”

Renée en haar Afghaanse vriend krijgen te maken met de achterkant van de vluchtelingencrisis, over wat je allemaal niet leest in de krant, over ontmenselijking, over het afglijden van onze rechtstaat, angst, verdriet, maar gelukkig ook hoop.

Je gaat dus de misstanden aan de kaak stellen in de politiek, bij het COA, de IND en de rechtbank?
Renée: “Ik ga er niet met een gestrekt been in. Dat is niet nodig want je zult zien dat de feiten voor zich spreken. Het enige dat ik doe is het verhaal vertellen.”

TOT SLOT
Renée: “ Misschien is kern van Hosseini dat het een liefdesverhaal is van twee mensen die samen teleurstellingen, tegenslagen, angst en verdriet weten te trotseren met hun onverslaanbare wapens: geloof, liefde en hun prachtige kind.”

De voorstellingtry-out of de HOSSEINI op respectievelijk is 24 en 25 januari a.s. om 20.00 uur in Reigers Inn, Weerwaterplein 3, 1324 EE Almere-Stad.